divendres, 26 de juny de 2015

L'Ermita del Remei, historia del món casteller


EL passat 19 de Maig va fer 30 anys de la col·locació de la placa al recinte de l’Ermita del Remei commemorant els primers pilars del món casteller. Els Xiquets de la Vila d'Alcover, en aquesta festa, encara no tenien la camisa castellera,  i els castells que van portar a plaça van ser un dos de cinc net, quatre de sis amb el pilar, dos de sis, cinc de sis i dos pilars de quatre un d'ells aixecat per sota. Certament una diada que moltes colles de sis de l'actualitat firmarien poder-la fer en solitari.

Endinzant-nos una mica al fet històric, i més concretament  l’any 1789 un alcoverenc anomenat de Can Cargol, va aixecar junt amb uns quants xicots més el primer pilar de quatre. Aquest és el primer pilar o castell que està documentat de l’historia del món casteller. L’Anton Claramun, que és com es deia en Cargol, va ser el primer cap de colla del Ball de Valencians d'Alcover en que es troba documentat com a tal, i va se un dels artífex de la creació de la primera colla castellera a Valls. Així doncs Alcover, primer amb la Colla Xiquets de la Vila d’Alcover amb camisa grana, i ara els Xiquets d’Alcover amb camisa Verd Oliva, hem fet referència a aquest fet històric a casa nostre, i el qual ens sentim molt orgullosos del llegat que han deixat gent del nostre poble i que a arrelat tant i tant arreu dels països catalans.

Placa col·locada a l'Ermita del Remei


2de6 dels Xiquets de la Vila d'Alcover a l'Ermita del Remei4de6p dels Xiquets de la Vila d'Alcover a l'Ermita del RemeiFont: Arxiu Xiquets de la Vila d'Alcover i Josep Maria Altès